Nordiska Rådets musikpris 2011 till Mats Gustafsson

1 juni 2011 av Nutida Musik | Inga kommentarer · Nyheter

Den svenske saxofonisten Mats Gustafsson tilldelas årets musikpris på 350 000 danska kronor med motiveringen att han ”inte bara förnyar saxofonspelet, han återuppfinner det och skapar nya världar av musik mellan tonerna och bortom bruset”. Vidare heter det att Gustafsson har ”ett kompromisslöst uttryck, total närvaro, drabbande energi och stor lyhördhet mot sina medmusikanter”. Temat för Nordiska rådets musikpris i år är att belöna en ”enskild musiker (instrumentalist eller vokalist) som har åstadkommit förnyelse inom musiken med improvisation som bärande inslag”.

Med det temat måste väl Mats Gustafsson vara välförtjänt ett pris. I snart trettio år har han arbetat envetet både nationellt och internationellt med att få såväl improvisationsmusik som frijazz att söka nya uttryck och att locka en ny, yngre publik till jazzscenen, bland annat genom att flörta med punken, spela covers på låtar av PJ Harvey och samarbeta med band som Sonic Youth.

Bland de nominerade finns också det unga finska stjärnskottet, saxofonisten Mikko Innanen (se recension i Nutida Musik #4 2010). Framtiden ser ljus ut för den stökiga musiken!

Johan Redin

Tags: ···