Nutida Sound – skivpriset för svensk konstmusik

25 mars 2013 av Nutida Musik | Inga kommentarer · Nyheter

Priset Nutida Sound går till Anna Petrini, Lise-Lotte Norelius och Dan Fröberg & Alexandra E. Lindh.

Anna Petrini, Lise-Lotte Norelius och duon Dan Fröberg & Alexandra E. Lindh får musikpriset Nutida Sound. Priset som delas ut för tredje året uppmärksammar 2012 års tre intressantaste skivor inom den nyskapande musiken. Bakom priset, som delades ut under Samtida Musiks festival Vårflod i Stockhom 22 februari, står tidskriften Nutida Musik.

Anna Petrini: Crepuscolo (dB Productions, Malmö)

Lise-Lotte Norelius: Existentiell Tremor (Fireworks Edition Records, Stockholm)

Dan Fröberg & Alexandra E. Lindh: Tingens vilja (Kning disk, Göteborg)


Motiveringarna lyder:

Anna Petrini: För en klangligt utsökt produktion där kontrabasblockflöjten paetzolds alla tänkbara nyanser utforskas, ofta med elektronik, och där hon i tätt samarbete med tonsättare berikar den samtida repertoaren.”

Lise-Lotte Norelius: Existentiell Tremor visar på ett konsekvent och egensinnigt konstnärskap, där både humor och allvar ryms i de omsorgsfullt  genomförda kompositionerna.”

Dan Fröberg & Alexandra E. Lindh: ”Som i en omvänd arkeologi bäddas ljud och händelser ned i en värld, där tingen inte har någon sista vila. Det handlar om två skivor, som ändock är en vilja.”

Tidskriften Nutida Musik vill med priset Nutida Sound uppmärksamma den positiva utvecklingen inom den ickekommersiella skivutgivningen. Skivan som konstnärligt verk står starkare än någonsin, samtidigt som konstmusiken får allt mindre rum i media. Priset Nutida Sound vill uppmärksamma denna vitala kraft och lyfta fram viktiga insatser som gjorts under året. Om förra årets pristagare.

Kontakt:

Andreas Engström: a.engstrom@comhem.se, tel 0739-842489

www.nutidamusik.com

Tags: ····