Nytt nummer ute!

25 april 2011 av Nutida Musik | Inga kommentarer · Nyheter

Nutida Musik # 4 2010: ”Fågel eller fisk”

Det nya numret av Nutida Musik är det första i en serie där vi studerar djur och natur i samtida musik och ljudkonst. Vi riktar nu blicken mot himlen, och djupt ner i vattnen. Det handlar om fåglar och fiskar. Norska Jana Winderen använder sina kunskaper i biologi för att studera de ohörda livsformerna på havets botten. För Pär Frid är utrotningshotade fåglar en ingång till frågeställningar om förhållandet mellan natur och kultur och en reflektion av sitt miljöengagemang. Anna Eriksson har i sin tur finurligt kombinerat teknologi och fåglars beteende i sina stycken som innehåller såväl papegojprat som ljud från mekaniska leksaker.

I människans strävan att komma djuren på spåren har olika teknologier alltid varit inblandade. Konst, teknologi och natur är en återkommande treenighet som Johan Redin belyser och utvecklar i sin essä. Adorno har skrivit om den gräns mellan natur och kultur som fågelsången representerar. Camilla Flodin och Torben Sangild bidrar i sin tur med varsina Adornoläsningar.

I vanlig ordning bjuder vi på en rejäl kritiksektion. Vi recenserar Yannis Kyriakides, Ensemble Adapter, Asmus Tietchens, Nina de Heney, Pekka Tuppurainen, Olga Neuwirth, Mikko Innanen, Pierluigi Billone, Arne Mellnäs, New European ensemble, Benjamin Staern, Sonanza, Storskogen, Paula af Malmborg Ward, etc. Vi har sett konstmusik på bio, har läst nya böcker av Thomas Millroth, Marjorie Perloff, David Toop, Nicolas Collins, om ljudpoesi, fri improvisation, musikfilosofi, fördjupat oss i den experimentella musiken i Malmö och Öresund, varit i London, Leuven, Oslo, på en av de stora mediafestivalerna i Düsseldorf, med mera. Här på nätet i Nutida Musiks webbtidning publicerar vi dessutom kontinuerligt ytterligare material – recensioner, debattartiklar, intervjuer.

Trevlig läsning!

Andreas Engström & Johan Redin

Tags: ·······