Vinnarna av Nutida Sound 2014 – skivpriset för svensk konstmusik

22 mars 2014 av Nutida Musik | 1 kommentar · Nyheter

Priset Nutida Sound 2014 går till Lisa Ullén, Nina de Heney & Okkyung Lee; Andreas Eklöf & Mats Persson; samt Anders Dahl & Skogen.

 

Lisa Ullén, Nina de Heney & Okkyung Lee, Andreas Eklöf & Mats Persson, samt Anders Dahl & Skogen får musikpriset Nutida Sound 2014. Priset som delas ut för fjärde året uppmärksammar 2013 års tre intressantaste skivor inom den nyskapande musiken. Bakom priset, som delades ut under Samtida Musiks festival Vårflod på Forum i Stockhom 22 mars, står tidskriften Nutida Musik.

 

Lisa Ullén, Nina de Heney & Okkyung Lee: Look Right (LJ Records, Haverdal)

Andreas Eklöf & Mats Persson: Klavikord (Compunctio)

Anders Dahl & Skogen: Rows (Another Timbre)

 

Motiveringarna lyder:

Lisa Ullén, Nina de Heney & Okkyung Lee: Look Right (LJ Records, Haverdal) 

”I sitt säregna, karvade klangrum möter Lisa Ulléns pianosträngar och Nina de Heneys bassträngar en ny musikalisk figur. Tillsammans med cellisten Okkyung Lee har de under inflytandet av realtidens berusning skapat ett litet mästerverk av trä och intrasslad kordofoni.”.

Andreas Eklöf & Mats Persson: Klavikord (Compunctio, Dala-Järna)

En sällsam musik uppstår i mötet mellan Andreas Eklöf och Mats Persson, mötet mellan cittra och klavikord. Också ett möte mellan komposition och improvisation, i ett nutida tonspråk med ekon av instrumentens nedärvda traditioner” 

Anders Dahl & Skogen: Rows (Another Timbre, Sheffield)
”Det rör sig om en subtil hantering av musikens byggstenar, dess fundament: ton och brus, ljud och tystnad, och med känsligt överlagrade akustiska och elektroniska instrument utvidgar Anders Dahl tillsammans med musikerna i Skogen såväl klang som rum och därmed lyssnandet.”

Tidskriften Nutida Musik vill med priset Nutida Sound uppmärksamma den positiva utvecklingen inom den icke-kommersiella skivutgivningen. Skivan som konstnärligt verk står starkare än någonsin, samtidigt som konstmusiken får allt mindre rum i media. Priset Nutida Sound vill uppmärksamma denna vitala kraft och lyfta fram viktiga insatser som gjorts under året.

Om förra årets pristagare.

De nominerade till årets pris.

 

Kontakt:

Andreas Engström: a.engstrom@comhem.se, tel 0739-842489

www.nutidamusik.com

 

 

 

 

 

Tags:

1 kommentar