Februari 2025 *** MÅNGA OSS FICK LÄRA SIG detta redan som barn: vill du veta hur långt bort åskan är, om du måste söka skydd nu, så kan du räkna sekunderna mellan blixt och muller. En kilometer för var tredje sekund. Men det finns mer och illavarslande information att hämta ur åskans elektriska urladdningar. I den strålning som avges kan man, avläst i form av signaler, urskilja tunna glissandon, ljusa »visslingar« som svingar sig runt jorden i vida bågar. Detta uråldriga naturfenomen har förändrats och innehåller numera information som härrör från mänskligt framkallad klimatpåverkan. Om detta kan man läsa i Selena Savićs intervju med Douglas Kahn i detta nummer av Nutida Musik. Kahn har länge intresserat sig för radio i estetisk och kulturteoretisk mening, men på senare år även i form av naturlig radiostrålning. Ebba Allings bild på sidan 49 fångar in trådarna i denna vindlande text om materia, energi och information.
När du vänder blad efter den här ledartexten, kommer du att möta Madeleine Isaksson vänligt granskande blick. Porträttet leder in till ett djupgående samtal om hennes tänkande och praktik nu och fram tills nu, flankerat av ett rikt urval av partitur. Isaksson är sedan många år bosatt i Paris, där Magnus Bunnskog träffade henne.
Idin Samimi Mofakham ger oss en inblick i historisk iranskt musikteori, och hur den praktiskt kan tillämpas inom samtida komposition. Det handlar om stämningssystem, mikrotonalitet, just intonation – en möjligen utmanande text som rör sig i ett gränsland mellan historia, filosofi och ljudande konst.
Nordiska Musikdagarna ägde 2024 inte alls rum i sina sedvanliga nordiska trakter, iallafall inte i Skandinavisk mening, utan i Skottland. Detta är en av världens mest långlivade konstmusikfestivaler som nu dock verkar gå mot förändring. Marcus Wrangö var där och tecknar läget.
Vinter- och världsmörker eller ej, våra kritiker har inte gått i ide. Sist i numret finner du, som alltid, kvalificerad belysning av såväl festivaler, konserter, skivutgivning som litteratur.
Tillbaka till barnets räknande av sekunder mellan blixt och dunder, latensintervall mellan urladdning och påtagligt märkbar konsekvens. En formulering att fundera på, iallafall för undertecknad – och kanske är den inte begriplig, kanske låter den rent av bara snyggt? Douglas Kahn igen: Om musiken är tidens konst, hur är det då med latensen nu när stormarna är över oss?
Susanne Skog